Waar moet een goede kinderschoen aan voldoen?

Slecht passende schoenen – te groot, te klein, te smal of te breed – kunnen op latere leeftijd zorgen voor vervelende klachten, zoals knie-, heup- en rugpijn. Bovendien worden de natuurlijke loopbeweging en de lichaamshouding van het kind verstoord. 

Een goed gespecialiseerde winkel is al een stap in de goede richting. De aanwezigheid van meetapparatuur is een belangrijke voorwaarde. Allebei de voeten moeten namelijk zowel in de lengte als in de breedte worden opgemeten. Een echt goede schoenwinkel heeft vaak ook schoenen in verschillende breedtematen. 

Controleer de pasvorm als het kind staat. Door het lichaamsgewicht schuiven de voeten vaak nog iets naar voren. Kijk als laatste ook nog even of de voet recht in de schoen staat. Tussen de een en twaalf jaar groeit de kindervoet zo’n 2 maten per jaar. Dit gebeurt heel schoksgewijs. Het kan dan weleens voorkomen dat in de eerste zes levensjaren de voet met 3 maten in een jaar groeit. Nooit oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt!

Aan de manier waarop de schoen, en in het bijzonder de zool, is gesleten kan de gespecialiseerde schoenverkoper zien waar de voeten van je kind de meeste steun nodig hebben. 

Groeiruimte

Kinderen hebben schoenen nodig die minstens 10 a 15 mm langer zijn dan hun langste teen. Tijdens het lopen veren de voeten van nature iets mee en worden daardoor een beetje langer. Dit gebeurt zelfs als de schoenen perfect aansluiten. De tenen moeten voldoende bewegingsruimte hebben en niet tegen de schoen aankomen. De hielen moeten goed omsloten worden, zodat de achterkant van de voet niet uit de schoen schiet. Nog een voordeel van extra groeiruimte is het feit dat over het algemeen kinderen een heel seizoen met hun nieuwe schoenen kunnen doen!

Breedtematen

Een goede pasvorm betekent niet alleen een juiste lengte, maar ook de juiste breedte. De betere schoenwinkel beschikt over meetapparatuur en kan precies de juiste breedtemaat opmeten. Helaas werkt het niet om als een schoen te smal is voor je kind gewoon een maatje groter te nemen. En als een schoen te breed is heeft een maatje kleiner ook zeker geen zin. In beide gevallen is de conclusie dat de schoen niet goed past. Twins & Trackstyle heeft de keuze uit 4 verschillende breedtematen. Van de extra smalle voeten tot de extra brede voeten.

Materiaal

Leer is het allerbeste materiaal voor schoenen. Het laat zich gemakkelijk vormen, is stevig, duurzaam en ventileert, waardoor de voeten minder vochtig worden. Vochtige voeten krijgen eerder last van blaren en schimmels. Een goede schoen heeft altijd veters, riempjes of klittenband. Zo kun je zelf heel gemakkelijk bepalen hoe strak de schoen moet zitten. Als de schoen op den duur iets losser gaat zitten, kun je deze dus simpel zelf verstellen. De zool moet veerkrachtig zijn, en niet te dun of te zwaar. Met een rubberen profielzool heb je extra stevige grip op een gladde ondergrond. Mocht je eens schoenen kopen met een leren zool, dan is het een handige tip om deze op te schuren met een stukje schuurpapier.

Hielaansluiting

De collectie is volledig afgestemd op de kwetsbare kindervoeten. Om de ontwikkeling van de voeten te bevorderen beschikken alle schoenen over stevige contreforts, diverse breedtematen, extra groeiruimte en bestaan ze uitsluitend uit de beste materialen.